Miód rzepakowy to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych w Polsce miodów odmianowych. Pomaga zwłaszcza w chorobach układu krążenia, stosowany jest także w chorobach górnych dróg oddechowych oraz problemach skórnych.
Miód rzepakowy jest jednym z najwcześniejszych miodów odmianowych w Polsce. W stanie płynnym (patoki) jest niemal bezbarwny (lub ma barwę słomkową), natomiast po skrystalizowaniu zmienia barwę na charakterystyczną barwę białokremową.
Miody rzepakowe charakteryzują się także mało intensywnym zapachem, przypominającym nieco zapach kwitnącego rzepaku oraz – stosunkowo delikatnym, słodkim smakiem z lekkim posmakiem goryczki.
Właściwości miodu rzepakowego cenią zwłaszcza osoby skarżące się na dolegliwości sercowo – naczyniowe. Dzięki dużej zawartości potasu regularne spożywanie miodu rzepakowego reguluje ciśnienie tętnicze krwi, pomaga w walce z chorobą miażdżycową oraz przyczynia się do lepszego odżywienia mięśnia sercowego.
Miód rzepakowy polecany jest także osobom uskarżającym się na dolegliwości wątroby, na problemy z górnymi drogami oddechowymi oraz posiadające problemy skórne. W tych ostatnich przypadkach miód rzepakowy przyspiesza proces ziarnowania i dzięki temu wpływa na szybsze gojenie się ran.