Miód rzepakowy to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych w Polsce miodów odmianowych. Pomaga zwłaszcza w chorobach układu krążenia, stosowany jest także w chorobach górnych dróg oddechowych oraz problemach skórnych.
Miód rzepakowy jest jednym z najwcześniejszych miodów odmianowych w Polsce. W stanie płynnym (patoki) jest niemal bezbarwny (lub ma barwę słomkową), natomiast po skrystalizowaniu zmienia barwę na charakterystyczną barwę białokremową.
![Miód](https://miody-online.pl/wp-content/uploads/2018/01/honey-352205_640.jpg)
Miody rzepakowe charakteryzują się także mało intensywnym zapachem, przypominającym nieco zapach kwitnącego rzepaku oraz – stosunkowo delikatnym, słodkim smakiem z lekkim posmakiem goryczki.
Właściwości miodu rzepakowego cenią zwłaszcza osoby skarżące się na dolegliwości sercowo – naczyniowe. Dzięki dużej zawartości potasu regularne spożywanie miodu rzepakowego reguluje ciśnienie tętnicze krwi, pomaga w walce z chorobą miażdżycową oraz przyczynia się do lepszego odżywienia mięśnia sercowego.
Miód rzepakowy polecany jest także osobom uskarżającym się na dolegliwości wątroby, na problemy z górnymi drogami oddechowymi oraz posiadające problemy skórne. W tych ostatnich przypadkach miód rzepakowy przyspiesza proces ziarnowania i dzięki temu wpływa na szybsze gojenie się ran.