Miód akacjowy – dlaczego warto spożywać miód akacjowy

Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce oraz – bezwzględnie jeden z tych miodów, które konsumenci uważają za najsmaczniejsze. 

Delikatny i słodki smak miodu akacjowego powoduje, że miód akacjowy jest ulubionym miodem wielu Polaków, zarówno dzieci jak i dorosłych. Często używany jest jako zdrowy zamiennik cukru, do słodzenia potraw i napojów.

Miód akacjowy oprócz ogromnych walorów smakowych posiada też właściwości lecznicze oraz wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Właściwości miodu akacjowego
  • miód akacjowy wykazuje działanie wzmacniające i uspokajające,
  • wycisza niepokój wewnętrzny i ułatwia zasypianie,
  • w lekkich postaciach cukrzycy, ze względu na dużą zawartość fruktozy, doskonale sprawdza się jako zamiennik cukru,
  • wspomaga bowiem trawienie,
  • reguluje przemianę materii,
  • zapobiega zaparciom,
  • pomaga przy zaburzeniach pracy nerek, dróg moczowych,
  • zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
  • usprawnia pracę wątroby,
  • działa bakteriobójczo,
  • pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
  • odżywia, dezynfekuje i wspomaga regenerację skóry.