Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce oraz – bezwzględnie jeden z tych miodów, które konsumenci uważają za najsmaczniejsze.
Delikatny i słodki smak miodu akacjowego powoduje, że miód akacjowy jest ulubionym miodem wielu Polaków, zarówno dzieci jak i dorosłych. Często używany jest jako zdrowy zamiennik cukru, do słodzenia potraw i napojów.
Miód akacjowy oprócz ogromnych walorów smakowych posiada też właściwości lecznicze oraz wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Właściwości miodu akacjowego
- miód akacjowy wykazuje działanie wzmacniające i uspokajające,
- wycisza niepokój wewnętrzny i ułatwia zasypianie,
- w lekkich postaciach cukrzycy, ze względu na dużą zawartość fruktozy, doskonale sprawdza się jako zamiennik cukru,
- wspomaga bowiem trawienie,
- reguluje przemianę materii,
- zapobiega zaparciom,
- pomaga przy zaburzeniach pracy nerek, dróg moczowych,
- zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
- usprawnia pracę wątroby,
- działa bakteriobójczo,
- pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
- odżywia, dezynfekuje i wspomaga regenerację skóry.