Nie będzie przesadą stwierdzenie, że miód należy do grona najbardziej znanych i lubianych przez wszystkich naturalnych produktów spożywczych. Ze względu na słodki smak miód jest jednym z najpopularniejszych zamienników cukru, używanych do słodzenia napojów, deserów i ciast. Miód ceniony jest także ze względu na właściwości prozdrowotne. Włączenie go do codziennej diety może pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej oraz w leczeniu wielu chorób i rehabilitacji .
Większość osób doskonale wie, że miód powstaje ze zbieranego przez pszczoły nektaru kwiatów miododajnych, takich jak na przykład lipa, akacje, rzepak, nawłoć czy gryka. Nektar kwiatowy nie jest jednak jedynym surowcem do “produkcji” miodu. Pszczoły potrafią wytworzyć miód także ze spadzi, czyli słodkiej wydzieliny mszyc, która znajduje się na liściach niektórych drzew.
Warto też podkreślić, że do tego aby powstał miód konieczna jest obecność samych pszczół, bowiem niezbędnym składnikiem, który decyduje o tym, że z nektaru czy spadzi w ogóle może powstać miód, są enzymy, które wytwarzają właśnie pszczoły. To dzięki pszczelim enzymom w zasklepionej komórce plastra zachodzą procesy chemiczne, takie jak podział sacharozy na cukry proste (glukozę i fruktozę), powstają także substancje o właściwościach antystatycznych oraz kwasy organiczne, a w konsekwencji dojrzewania w komórce plastra powstaje sam miód, który po odwirowaniu za pomocą miodarki – wirówki do miodu, trafia – po odstaniu – do słoików.