Miody – czym jest miód i jakie są rodzaje miodu

Słodki produkt spożywczy, jakim jest miód wytwarzają głównie pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych oraz niektórych wydzielin występujących na liściach drzew.

Miód pszczeli składa się w największym stopniu z węglowodanów (głównie cukrów prostych – glukozy i fruktozy). Poza węglowodanami w składzie miodu wyodrębnia się też kwasy organiczne (kwas glukonowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy) oraz pochodzące z nektaru liczne olejki eteryczne. Ponadto w miodach znajdują się barwniki (głównie β-karoten i ksantofil), pełniące bardzo ważną rolę, pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół enzymy (np. inwertaza), mikroelementy (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne), witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna) oraz pełniąca znaczącą rolę acetylocholina.

Miód
Miód, fot. DagnyWalter, Pixabay.com, CC0

Niezwykle bogaty skład chemiczny miodu powoduje, że miód jest powszechnie uznawany za jeden z najbardziej wartościowych naturalnych pokarmów.

Rodzaje miodów – miody odmianowe

Miody możemy podzielić ze względu na surowiec, z jakiego powstały. Wyróżniamy więc:

  • miody nektarowe
  • miody spadziowe
  • miody mieszane (miody nektarowo – spadziowe i spadziowo – nektarowe).

Miody powstają z nektaru różnych kwiatów. W Polsce głównymi roślinami miododajnymi są rzepak, koniczyny, lipy i gryka. Jeżeli w danym miodzie występuje wyraźna przewaga nektaru jednej rośliny, to wtedy mamy do czynienia z miodem odmianowym. Miód wielokwiatowy to z kolei odmiana miodu, w którym nie występuje znacząca przewaga nektaru jednej rośliny nad nektarem pochodzącym z innych roślin.

Jeśli chodzi o najbardziej popularne miody odmianowe to wymienić należy:

  • miód rzepakowy
  • akacjowy
  • lipowy
  •  gryczany
  • wrzosowy
  • spadziowy – spadziowy iglasty i spadziowy liściasty
  • nawłociowy
  • mniszkowy
  • malinowy
  • wielokwiatowy.

Jedną z cech charakterystycznych miodów jest to, że są bardzo wrażliwe na temperaturę – miody podgrzane do ponad 42 stopni Celsjusza tracą swoje prozdrowotne właściwości biologiczne. Kupując miody do swojego gospodarstwa domowego powinniśmy więc zminimalizować ryzyko zakupu miodów złej jakości. Najlepiej więc miody kupować wyłącznie w dobrych, specjalistycznych sklepach pszczelarskich, które dbają o jakość sprzedawanego przez siebie miodu. Taki sklep pszczelarski online znajdziecie np. tutaj. Innym dobrym pomysłem jest zakup miodu bezpośrednio od zaprzyjaźnionego i sprawdzonego pszczelarza.