Miód to oczywiście najpopularniejszy z produktów pszczelich. Miodu używamy do smarowania pieczywa, słodzenia napojów czy przygotowywania deserów i wypieków. Ale miód to nie jedyny produkt, którzy otrzymujemy od pszczół.
Produkty pszczele to produkty, które człowiek otrzymuje dzięki pracy pszczół. Do najpopularniejszych produktów pszczelich zaliczamy:
- miód
- pyłek pszczeli (nazywany też pyłkiem kwiatowym)
- propolis
- mleczko pszczele
- pierzga pszczela (chlebek pszczeli).
Miód jest produktem pszczelim, który znają wszyscy. O wiele mniej znane, choć coraz popularniejsze, są pozostałe wyżej wymienione produkty.
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, który zbierają pszczoły z kwiatów roślin, a następnie znoszą do ula. Pyłek pszczeli to prawdziwa odżywcza “bomba witaminowa”. Oprócz licznych witamin zawiera mikro i makroelementy, czy niezwykle cenne enzymy. Pyłek pszczeli ma udowodnione działanie wspomagające leczenie wielu chorób i dolegliwości.
Podobne właściwości do pyłku ma pierzga, która powstaje właśnie z pyłku w komórce plastra. Pierzga jest jednak od pyłku kwitowego jeszcze bardziej wartościowa, a przy tym lepiej przyswajalna przez organizm od samego pyłku.
Kolejnym mniej znanym produktem pszczelim jest propolis, nazywany też kitem pszczelim. Propolis ma silne działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe, a także stosowany razem z antybiotykami podnosi ich skuteczność.
Mleczko pszczele jest wydzieliną ślinianek pszczół robotnic i jest najdroższym ze wszystkich produktów pszczelich. W medycynie mleczko pszczele wykorzystywane jest np. w leczeniu chorób reumatycznych, chorób nerek i nadnerczy, schorzeń przewodu pokarmowego i narządów wewnętrznych (jak na przykład wrzody na dwunastnicy), przy nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy i innych chorobach układu krążenia, do walki z chorobami autoimmunologicznymi oraz w dermatologii.
Więcej o produktach pszczelich znajdziesz na blogu pszczelarskim www.pszczoly.info