W całym roku 2017 polscy pszczelarze wyprodukowali ponad 15 tysięcy ton miodu. Produkcja miodu w Polsce w roku 2017 była niemal 10 tysięcy ton mniejsza niż rok wcześniej.
Statystyki prowadzone przez Instytut Ogrodnictwa w Puławach pokazują, że – w porównaniu do roku 2016 – w roku ubiegłym w Polsce wyprodukowano o 9,1 tysiąca ton mniej miodu (24,3 tysiące ton w 2016 vs. 15,2 tys. w 2017). Słabsza produkcja to wynik przede wszystkim mało sprzyjającej pszczołom aury panującej w sezonie pszczelarskim 2017.
Mniejsza ilość miodu w sposób oczywisty wpłynęła na wyższe jednostkowe koszty produkcji miodu. W roku 2017 średni koszt produkcji 1 kg miodu wyniósł 14,8 zł w pasiekach towarowych i 20,4 zł w pasiekach amatorskich i był znacznie wyższy od kosztów produkcji w roku 2016 (odpowiednio 10,3 zł oraz 15,9 zł).
Co ciekawe gorszy rok dla pszczelarzy i dużo wyższe koszty produkcji miodu nie miały tak dużego wpływu na cenę miodu, jakby można się było tego spodziewać. Ceny miodu – w porównaniu z rokiem 2016 – wzrosły bowiem zaledwie o kilka procent. Dla przykładu – średnia cena detaliczna miodów kształtowała się następująco:
- miód wielokwiatowy: 24,4 zł (2017 r.) – 23,1 zł (2016 r.)
- miód rzepakowy: 27,7 zł (2017 r.) – 26,2 zł (2016 r.)
- miód lipowy: 32 zł (2017 r.) – 30,2 zł (2016 r.)
- miód akacjowy: 36,1 zł (2017 r.) – 34,3 zł (2016 r.)
- miód gryczany : 32,4 zł (2017 r.) – 31,3 zł (2016 r.)
- miód wrzosowy: 70,8 zł (2017 r.) – 67,3 zł (2016 r.)
Opracowano na podstawie: Dr Piotr Semkiw, Sektor pszczelarski w Polsce w 2017 roku, Instytut Ogrodnictwa Zakład Pszczelarstwa w Puławach.